Nieuws

Nieuw in de netto regeling: variabel beleggingspensioen

25 januari 2017

Nieuw in de netto regeling: variabel beleggingspensioen

De netto regeling is uitgebreid. U kunt nu ook kiezen voor een variabel beleggingspensioen bij uw eigen pensioenfonds. 

Wat betekent dit voor u?

Eind januari 2017 hebben alle deelnemers aan de netto regeling een brief ontvangen, waarin wij u uitgebreid hebben geïnformeerd over de uitbreiding van de netto regeling en wat dit voor u gaat betekenen.

  • Was u in januari 2017 als deelnemer aan de netto regeling minder dan 10 jaar voor uw pensionering? Dan valt u vanwege de introductie van het variabel beleggingspensioen in januari 2017 in een overgangsfase. Uw beleggingen waren gericht op een pensioen met een vaste uitkering bij een verzekeraar naar keuze. Dat was tot januari 2017 de enige keuzemogelijkheid. In de brief hebben wij u gevraagd een keuze te maken tussen een variabel beleggingspensioen of een pensioen met een vaste uitkering. U kunt uw keuze aan ons doorgeven via het formulier ‘keuze netto pensioenuitkering’. Dan gaan wij uw beleggingsmix hier op aanpassen. 
  • Was u in januari 2017 als deelnemer aan de netto regeling langer dan 10 jaar voor uw pensionering? Dan hoeft u nog niets te doen. U ontvangt ongeveer tien jaar voor uw pensionering van ons bericht met de vraag om uw keuze tussen een variabel beleggingspensioen of een pensioen met een vaste uitkering aan ons door te geven. 

In het vervolg van dit bericht leest u algemene informatie over de uitbreiding van de netto regeling.

Door nieuwe wettelijke regels maakt u kans op een hoger pensioen

Tot nu toe is het gebruikelijk om op pensioendatum met uw opgebouwde netto pensioenkapitaal in één keer een pensioen met vaste uitkering aan te kopen bij een verzekeraar naar keuze. Voordeel hiervan is dat u vanaf uw pensioendatum precies weet welk bedrag u jaarlijks aan pensioen gaat ontvangen. Een nadeel is dat de hoogte van uw netto pensioen sterk afhankelijk is van de geldende rente op de pensioendatum. In verband met de lage rentestand van de laatste jaren kan dit ongunstig voor u uitpakken. Nieuwe wettelijke regels maken het mogelijk om kapitaal uit de netto pensioenregeling ook na pensioendatum te beleggen. Zo maakt u kans op meer rendement en dus een hoger pensioen. Het pensioenfonds gaat deze mogelijkheid benutten met de introductie van het variabel beleggingspensioen.

Met een variabel beleggingspensioen bij Pensioenfonds Vliegend Personeel KLM blijft

(een deel van) het pensioenkapitaal na de pensioendatum belegd.


Het voordeel van een variabel beleggingspensioen bij ons pensioenfonds is dat uw kapitaal op pensioendatum niet in één keer wordt gebruikt voor het inkopen van een vaste pensioenuitkering. De uitkering is daarmee minder afhankelijk van het beleggingsresultaat tot pensioendatum en de geldende rente op die pensioendatum. Beleggen van het resterende kapitaal kan leiden tot een hoger rendement en daarmee tot een hogere pensioenuitkering. Daartegenover staat uiteraard een hoger risico voor u als deelnemer.

Wanneer maakt u een keuze?

U bepaalt tien jaar voor uw pensioendatum een voorlopige keuze. U kunt uw voorlopige keuze later nog wijzigen. Let op: een wijziging betekent dat uw beleggingsmix in de kapitaalopbouwfase wordt aangepast. Dit kan gevolgen hebben voor de hoogte van uw uiteindelijke kapitaal. Het kan ook betekenen dat tot de datum van de wijziging niet optimaal is belegd, omdat de beleggingen gericht waren op de andere pensioensoort. Daarnaast kunnen aan een wijziging aan- en verkoopkosten verbonden zijn.  

Ongeveer zes maanden voor uw pensioendatum ontvangt u van ons bericht met uitgebreide informatie en het verzoek om uw definitieve keuze uiterlijk twee maanden voor uw pensioendatum aan ons door te geven

Door uitbreiding netto regeling zijn uitvoeringskosten gestegen 

Elke deelnemer van de netto regeling betaalt uitvoeringskosten. Omdat de netto regeling is uitgebreid, zijn de kosten gestegen van € 72,- per jaar in 2016 naar € 102,- per jaar in 2017. Deze kosten zijn voor iedere deelnemer gelijk.

Meer informatie of vragen?

Hebt u nog vragen of wilt u meer informatie? Eind januari 2017 ontvangen alle deelnemers aan de netto regeling een brief, waarin wij u uitgebreid informeren over de uitbreiding van de netto regeling en wat dit voor u gaat betekenen. U kunt ons ook bereiken op werkdagen tussen 8.30 uur en 17.00 uur via 020 426 62 20 of pensioenservice@klmvliegendfonds.nl. Wij helpen u graag.