Nieuws

Stemmen voor meer transparantie over lobbyactiviteiten en dierenwelzijn bij McDonald’s.

31 juli 2023

Wij stemmen op aandeelhoudersvergaderingen van bedrijven waarin wij investeren. Dat doen wij om bedrijven aan te sporen rekening te houden met milieu, maatschappij en fatsoenlijk bestuur. Elk kwartaal publiceren we een stemrapportage waarin we verslag doen van ons stemgedrag en lichten we een uitgebrachte stem uit.

Wij gebruiken onze stem als onderdeel van verantwoord beleggen. Eén van onze doelen bij verantwoord beleggen is verantwoorde productie en consumptie (SDG 12), waaronder ook dierenwelzijn valt. Ook hechten wij veel waarde aan een goed bestuur inclusief transparantie over lobbyen. Wij vinden dat grote bedrijven zoals McDonald’s, hun verantwoordelijkheid moeten nemen op deze gebieden. In de algemene vergadering van McDonald’s van 25 mei 2023 werden onder andere op de volgende twee voorstellen gestemd.

Voorstel 1: Jaarlijks verslag over lobbyactiviteiten

Met het eerste voorstel verzochten de aandeelhouders McDonald’s voortaan jaarlijks een verslag op te stellen over haar lobbyactiviteiten. Wij zijn van mening dat transparantie met betrekking tot politieke activiteiten essentieel is. Daarom moeten besturen beleid opstellen voor politieke betrokkenheid, waaronder lobbyen en donaties aan politieke doelen of kandidaten. Deze processen dienen transparant te zijn en regelmatig geëvalueerd te worden. Om deze reden hebben wij vóór het voorstel gestemd.

Hoewel 49,8% van de stemmen voor waren, werden de stemmen van afwezige aandeelhouders als tegenstem gerekend, waardoor het voorstel net niet werd aangenomen. Wel geeft dit een duidelijk signaal aan het bedrijf.

mc

Voorstel 2: Rapportage van de welzijnsindicatoren voor dieren

Een ander voorstel vroeg om een verbeterde rapportage van de 15 belangrijkste welzijnsindicatoren die McDonald's gebruikt voor het welzijn van dieren. Dit voorstel beoogde een duidelijkere communicatie en meer details over de welzijnsindicatoren die worden gebruikt in het dierenwelzijnsprogramma van het bedrijf.

Wij hebben ingestemd met dit voorstel, omdat we geloven dat dit zal bijdragen aan een beter inzicht in de voortgang van het bedrijf op het gebied van dierenwelzijn. Het voorstel werd niet aangenomen maar kreeg wel significante steun van aandeelhouders, namelijk 38,1% van de stemmen.

Bekijk hier de stemrapport van Q2 2023

Bijlage Grootte
751.25 kB