Nieuws

Wijzigingen in uw pensioenregeling

10 juli 2017

Een pensioenregeling is nooit in beton gegoten. Door aanpassingen in wet- en regelgeving en door overleg tussen KLM en overlegpartijen veranderen er - zeker de laatste jaren onderdelen in uw pensioenregeling. De belangrijkste aanpassing in 2016 was de verhoging van de pensioenrichtleeftijd van 56 naar 58 jaar. In 2017 hebben KLM en VNV ook afspraken gemaakt over de verdere aanpassing van de basispensioenregeling.

Wij zetten de aanpassingen voor u op een rij:

  • Verlaging opbouw ouderdomspensioen

    Met ingang van 1 juli 2017 bouwt u minder ouderdomspensioen op.
  • Keuze deeltijdpensioen niet meer mogelijk

    Met ingang van 1 juli 2017 is het niet meer mogelijk om te kiezen voor deeltijdpensioen.
  • Regels voor pensioenuitstel aangepast

    De wettelijke voorwaarden voor pensioenuitstel zijn onlangs vervallen. Het is niet meer nodig om door te werken tot het moment van pensionering. Ook is het niet meer van belang hoe hoog uw ouderdomspensioen is vergeleken met uw laatste pensioengevend salaris. Dat betekent dat u voortaan uw pensioen (tot uiterlijk de eerste van de maand waarin u uw AOW-leeftijd bereikt) kunt uitstellen ongeacht of u nog werkzaam bent en ongeacht de hoogte van uw ouderdomspensioen.
  • Meer tijd voor regelen pensioenverevening na scheiding

    Bent u langer dan twee jaar geleden gescheiden? Uw pensioen kan ook twee jaar na uw scheiding nog verdeeld worden als u samen met uw ex-partner een verzoek daarvoor indient bij het fonds. Het aanvraagformulier voor verevening moet dan dus door u beiden ondertekend worden. Deze wijziging geldt ook voor de netto pensioenregeling. Bent u korter dan twee jaar geleden gescheiden? Dan is slechts één handtekening nodig op het aanvraagformulier.
  • Aanvullend pensioensparen vervallen

    Met ingang van 1 januari 2017 is nieuwe deelname aan het aanvullend pensioensparen in de basispensioenregeling niet meer mogelijk. Aan deze regeling werd niet meer deelgenomen, waardoor het in stand houden van de regeling te kostbaar werd. Bovendien is de fiscale ruimte om aanvullend pensioen op te bouwen beperkt doordat al een optimale pensioenopbouw mogelijk is in de basispensioenregeling.
  • Pensioenuitstel en berekening overbruggingspensioen

    Overbruggingspensioen is een tijdelijk ouderdomspensioen dat u tot 1 januari 2006 kon opbouwen. Dit pensioen ontvangt u vanaf uw pensionering tot uiterlijk de eerste dag van de maand waarin u 65 jaar wordt. Als u uw pensioen uitstelt, dan wordt uw opgebouwde overbruggingspensioen verhoogd tot een wettelijk maximum. Bij overschrijding van dit maximum wordt vervolgens het meerdere omgezet in extra ouderdomspensioen. Maakt u gebruik van uitstel en gaat uw pensioen in op of na 1 januari 2018? Dan wordt het meerdere volledig omgezet in extra ouderdomspensioen. Deze omzetting is qua administratie eenvoudiger uit te voeren. Voor de waarde van uw pensioen maakt het niet uit welke omzetting er toegepast wordt. De totale waarde blijft gelijk. Als u gebruik maakt van de hoog/laag-constructie, kunt u een hoger ouderdomspensioen laten uitkeren in de periode dat u het overbruggingspensioen ontvangt.

Hebt u vragen over een van deze wijzigingen? Neem dan contact op via pensioenservice@klmvliegendfonds.nl of 020 426 62 20.